Unseen Passage for Class 5

Unseen passage for class 5 is the most important part to score higher marks in your exam. Reading the unseen passage for class 5 in English will help you to write better answers in your exam and improve your reading skill.

Students who are planning to score higher marks in class 5 should practice the unseen passage class 5  before attending the CBSE board exam. It is compulsory to solve the unseen passage for class 5 because you need to score higher marks in your exam.

To improve your skills, we have provided you with the unseen passage for class 5 with questions and answers. We have 15 unseen passage for class 5 given below.

While Solving the passage, you will see some unseen passage for class 5 with MCQ questions are also present in them. It is provided to make yourself an expert by solving them and score good marks in your exam. You can also practice unseen passage for class 5 in English.

Remember don’t start with writing the answer when you did not see unseen passage for class 5.

Important Tips to score good marks in the unseen passage for class 5

1-Read the entire passage carefully 2 or 3 times so that you can understand the theme of the passage.

2-After reading the question, underline the related words of the given passage which you find is the correct answer.

3-Write your answer in a simple,easy and your own word.

4-Remember that you should use your own word in your answer. Do not copy the sentence from the given passage.

5-Do not make grammatical mistakes while writing the answer. Take good care in the use of punctuation also.

6-A few answers should not be placed in a similar paragraph. Each answer have to be written in a different passage and must have its number relating to that of the question

Unseen passage for class 5 with question and answer

I. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Annie pointed to a rusty pipe sticking out from the top of a small hill. Streaming from the pipe was a column of black smoke. “Let’s check it out” said Annie. She and Jack walked up the little hill. At the top they saw that the rusty pipe was rising out of a wooden roof. Beneath the wooden roof was a door. The door seemed to open into the hill itself. Jack studied their research book and read aloud:Since the prairie did not have many trees, wood was hard to find. So pioneers often made their houses out of sod bricks, which were blocks of earth cut out of the prairie. Sometimes a sod house was dug out of the side of a hill. It was called a “dugout”. Then Jack read more to Annie: Tornados or twisters are common on the prairie.So many dugouts had storm cellars. A storm cellar was like a basement below the ground. During a twister, a storm cellar is the safest place to be.

On the basis of your reading of the passage choose the correct options:

a) Sod is known as ____
i) hollow bricks
ii) tiles
iii) granite slabs
iv) blocks of earth

b) Manydugouts had_________________
i) storm cellars
ii) basement
iii) vault
iv) All of these

c) Tornados or twisters are common on the ____
i) mountains
ii) oceans
iii) prairie
iv) None of these

d) A storm cellar was like a _________________________below the ground.
i) window
ii) basement
iii) terrace
iv) balcony

Complete the following:
e) During a Twister, a storm cellar____________________________

State whether the following statements are true or false:
f) The prairie did not have many trees but wood was found in plenty._

From the passage find the synonym of the following:
g) flowing-__

Suggested answer for above questions:

a) Sod is known as _blocks of earth.
i) hollow bricks
ii) tiles
iii) granite slabs
iv) blocks of earth

b) Many dugouts had _storm cellars.
i) storm cellars
ii) basement
iii) vault
iv) All of these

c) Tornados or twisters are common on the _prairie
i) mountains
ii) oceans
iii) prairie
iv) None of these

d) A storm cellar was like a basement below the ground.
i) window
ii) basement
iii) terrace
iv) balcony

Complete the following:
e) During a Twister, a storm cellar is the safest place to be.

State whether the following statements are true or false:
f) The prairie did not have many trees but wood was found in plenty False_

From the passage find the synonym of the following:
g) flowing-Streaming____

Answer the following:
h) Why did the pioneers often make their houses out of sod bricks?
Since the Prairie did not have many trees, wood was hard to find. So, the pioneers made houses out of sod bricks.

2. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

i.The king of Iran had heard that Birbal was one of the wisest men in the East. He wanted to meet Birbal, so he sent him an invitation to visit his country. In due course, Birbal arrived Iran.

ii.When he entered the palace he was puzzled to find not one, but six kings seated there. All were dressed in kingly robes. Birbal began to think, ’Who is the real king?’ The very next moment, he got the answer. Confidently, he approached the King and bowed to him. ‘’But how did you identify me’’ The king asked, puzzled.

iii.Birbal smiled and explained; ‘‘The false kings were all looking at you, while yourself looked straight ahead. Even in regal robes, the common people will always look to their king for support.’’ Overjoyed, the king embraced Birbal and showered him with gifts.

Circle the most suitable options for the questions given below.
a.The king sent an invitation to Birbal to visit Iran because

i. Birbal was very rich
ii. Birbal was very brave
iii. Birbal was very wise

b. When Birbal entered the palace, he was———————————
i. confused
ii. excited
iii. Disappointed

c. The real king was looking at the false kings. True or False?
Ans: ————————–
d. The king was very happy with the wisdom of Birbal. How do you know?
Ans:____________________________________________
e. Which words in the passage have the same meanings as follows?
i. dress Ans: ___________ (para ii)
ii. kingly Ans: ____________(para ii)
f. Complete the given sentence below.
When Birbal entered the palace, he was_____________ to see ______
g. Find a word from the above passage which means the opposite of the given word:
i. exit X _____(para ii)

Suggested answer for above questions:

Circle the most suitable options for the questions given below.(half each)
a. iii. Birbal was very wise
b i. confused
c. False
d. Ans: Overjoyed, the king embraced Birbal and showered him with gifts.
e. i. dress – robes ii .kingly — regal
f. When Birbal entered the palace, he was puzzled to see six kings seated.
g. exit X entered

3. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

1. i..A feast was held at the palace of the Caliph of Bagdad to celebrate the birth of his son. Kings and queens from across the world were invited. Each one of them came dressed in silk and gold jewels. Expensive gifts were given to the child.

ii.In the midst of such a crowd, was a sage. He had come empty handed. He looked at the child and said, ‘’ The prince has received gold and jewels. But I bring the most precious of all the gifts. I bring the gift of ‘stories’ to him.

iii.The sage came every day to tell stories to the child. He told him stories from around the world. His stories also had good values. The child listened to the stories and grew truthful and kind. When he became the king, he was liked by all for his wisdom and loyalty.

On the basis of your understanding of the story, circle the most suitable option.

a. Where was the feast held?
i. in a garden
ii. at the palace
iii. in the temple
b.Who were the invitees for the feast?
i. Kings and queens
ii. common people
iii. The sages
c. What gift did the sage bring?
i. gold
ii. jewels
iii. Stories

d Which words in the passage have the same meanings as follows?
i. costly Ans: ____________
ii. honest Ans: ____________
e.Complete the given sentence .
When the child became a king, he was known for his____________and
f.Find a word from the above passage which means the opposite of the given word: foolishness X (para iii )
How did the stories of the sage help the child?
Ans____________________________________________________________

Suggested answers for above questions:

Circle the most suitable option.

a. ii. at the palace
b. kings and queens
c. iii. Stories

b.Which words in the passage have the same meanings as follows?
i.costly ——— expensive
ii. honest ——— truthful

b. wisdom and loyalty
c. wisdom (1/2)
d. Ans: The boy grew kind and truthful. When he became the king, He was liked by all for his wisdom and loyalty.

4. Read the passage carefully and answer the questions that follow :

Little Neil was just two years old when his Dad took him to watch an airplane race. At the age of four, Neil went with his Dad for their own ride in an airplane. While his Dad was nervous, Neil had the most wonderful time. When Neil was thirteen, the family moved to a new town. Neil got used to his new school, joined the Boy Scouts, and played in the school band. He still flew model airplanes and engaged himself in the night sky using a neighbour’s telescope.

He always liked airplanes. He started going to the nearby airport to watch airplanes. As a part-time job he washed planes and made extra money. Then he realized that he wanted to learn to be a pilot. Neil asked his parents for permission and they agreed that he could learn to fly an airplane.

Even though he couldn’t get a driver’s license for a car, at age 16 Neil had his student pilot’s license. When Neil grew up he became a U.S. Navy fighter pilot and then a test pilot for advanced rocket-powered aircraft. Have you guessed which Neil the story is about? On July 20, 1969 astronaut Neil Armstrong was the first human to set foot on the moon.

A.Fill in the blanks with the correct words:
(i) Neil asked his parents for permission to become a _.
(ii) Neil engaged himself in the night sky using a neighbour’s _.
(iii) At the age of , Neil went with his for their own ride in an airplane.
B.Complete the following sentences:
(i) At age 16, _____________________________.
(ii) On July 20, 1969 astronaut _______________________.
C.State whether the following statements are true or false:
(i) Neil’s father enjoyed his first ride in an aeroplane. _ (ii) At age 16, Neil got his driver’s license for a car. ____
(iii) Neil had to move to a new town when he was 13. _
(iv) Neil was always attracted towards cars. _
D.Answer the question in one or two sentences:
(i) Who was the first human to set foot on the moon?

Suggested answer for above questions:

Q.1 Read the following passage and answer the questions that follow:
A.Fill in the blanks :
(i) pilot
(ii)telescope
(iii) four, Dad
B. Complete the following sentences:
(i)Neil had his student pilot’s license
(ii) astronaut Neil Armstrong was the first human to set foot on the moon.
C. True or False:
(i)False
(ii) False
(iii) True
(iv) False
D.Answer the following questions:
(iii) Neil Armstrong was the first human to set foot on the moon.

5. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Bees are insects. Bees are special insects because they can fly! They can move through the air like an aeroplane! Bees can fly because they have wings. They use their wings to fly. Bees can also fly slow. They can fly up and they can fly down. They need to fly to get to the flowers!

Bees can have three colours. They can be yellow, red and orange. All bees are black in some places.

Bees have three main parts. They have a head. They have a body. And, they have a stinger. The stinger is used to defend against enemies. They also have six legs. They use their legs to stand and climb. They also use their legs to eat and collect pollen.

Bees live in many places. They live in Africa, Asia, Europe, North America, South America. The only continent that bees do not live on is Antarctic! I understand why they don’t live in Antarctica. It’s too cold! Most of the time, bees are nice to humans. If you do not bother them, they will not bother you. Have fun watching the bees this summer.

A.On the basis of your reading, choose the correct option:
(i) What are bees?
(a) Mammals
(b) Birds
(c) Reptiles
(d) Insects
(ii)Where do bees live?
(a) North America
(b) Asia
(c) Antarctica
(d) Both a and b
(iii)How many legs do bees have?
(a) two
(b) four
(c) six
(d) eight
(iv)What is the stinger used for
(a)to eat food
(b) to defend against enemies
(c) both a and b
(d) none

B.State whether the following statements are true or false:
(i)Bees use their legs to stand and climb.
(ii)Bees can fly because they have wings.
(iii)Bees do not live in Asia as it is very cold there.
(iv)Bees can only fly fast.

C.Complete the following sentence:
(i)If you do not bother _________________________.
(ii)Bees are of three colours yellow, ________________.

D.Write the synonym of the word ‘protect from harm or danger’ (refer to para 3)
E.Answer the questions in one sentence:
(i)Name the three main parts of bees.
(ii)Why do bees need to fly?

Suggested answer for above questions:

A. On the basis of your reading, choose the correct option:
(a) insects
(b)both a and b
(c)six
(d) to defend against enemies

B. Write True or False:
(i) true
(ii) true
(iii) false
(iv) false

C. Complete the following sentences:
(i)……..them, they will not bother you
(ii) ………. red and orange.

D.Write the synonym of the word ‘protect from harm or danger’ (refer to para 3) Defend

E. Answer the questions in one or two sentences:
(i) …….head, body and stinger.
(ii) They need to fly to get to the flowers.

6. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

“Oh, wow!” said Annie as she stepped on the moon. Jack stood frozen. He wanted to get a good look at everything first. He stared at the ground. He was standing in a layer of gray dust as fine as powder. Footprints were everywhere. Jack wondered who had made them.

He reached into his pack for the moon book. To his surprise, it was as light as a feather. He found a picture of footprints on the moon. He read: the moon has no rain or wind to blow the dust around. So footprints will never wear away naturally, not even in a billion years. “Look” cried Annie. She bounded past Jack—almost flying through the air. She landed on her feet then she jumped again. Jack read the book aloud: A person weighs less on the moon because of the moon’s low gravity and lack of air. Soon he joined her and jumped away. Boing! Boing! Boing! Now he felt like a feather too.

On the basis of your reading of the passage choose the correct options:
a) The moon is covered with gray coloured________________

i) bricks
ii) stones
iii) dust
iv) water

b) Jack wondered who had made the_________________
i) painting
ii) houses
iii) tents
iv) footprints

c) Jack stood frozen because he wanted to ____
i) touch the ice
ii) take a deep breath
iii) take pictures
iv) get a good look at everything

d) Jack was surprised because the book was as light as a ___.
i) piece of paper
ii) air
iii) feather
iv) rose petal

Complete the following:
e) The moon has no rain or wind to blow ____________________________
State whether the following statements are true or false
f) The footprints on the moon will never wear away naturally._
From the passage find the synonym of the following:
g) Bounced –__
Answer the following:
h) Why does a person weigh less on the moon?

Suggested answer for above questions:

On the basis of your reading of the passage choose the correct options:
a.iii) dust
iv) footprints
iv) get a good look at everything
iii) feather

e) The moon has no rain or wind to blow the dust around
State whether the following statements are true or false:
f) The footprints on the moon will never wear away naturally .True___
From the passage find the synonym of the following:
g) Bounced -bounded________
Answer the following:
h) Why does a person weigh less on the moon?
A person weighs less on the moon because of the moon’s low gravity and lack of air.__

7. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Bees live in a house that is called a hive. There are three kinds of bees; workers, drones and queens. Only one queen bee can live in each hive. If she is lost or dead, the other bees will stop their work.

Bees are very wise and busy little creatures. They all join together to build cells of wax for their honey. Each bee takes its proper place and does its own work. Some go out and gather honey from the flowers; others stay at home and work inside the hive. The cells which they build are all of one shape and size, and no space is left between them. The cells are not round. They have six sides. It is not safe for children to handle bees. Bees have a painful sting that they use in their defense.

A.On the basis of your reading, choose the correct option.
(i) Bees live in a
(a) kennel
(b) hive
(c) stable

(ii) How many queen bees live in a hive?
(a) three
(b) nine
(c) one

(iii) All the bees go out and gather honey
(a) Yes
(b) No

(iv) The cells bees build are
(a) round
(b) not round
(c) oval

B.Complete the following sentences.
(i) Bees are very wise and _____________________ creatures.
(ii) Only one queen bee can___________________________________

C.Fill in the blanks.
(i) It is not safe for ___ to handle .
(ii) All the bees join together to build cells of for their __.

D.Answer the questions in one sentence.
(i) Name the three kinds of bees.
(ii) How do bees defend themselves?
(iii) What will happen if queen bee is lost or dead?

Suggested answer for above questions:

A. Choose the correct option:
(i) hive
(ii) one
(iii) No
(iv) not round

B. Complete the following sentences:
(i) busy, little
(ii) live in each hive

C. Fill in the blanks:
(i) children, bees
(ii) wax, honey

D. Answer the questions in one sentence:
(i) ………….workers , drones and queens.
(ii) Bees have a painful sting which they use for their defence.
(iii) …………..the other bees will stop their work.

8. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Many years ago, at the foothills of Kaatskill (kat-skill) mountains, was a little village. In the village lived a simple, good-natured fellow named Rip Van Winkle. He was a kind neighbour, ready to help anyone. Everyone in the village liked him. The children of the village shouted with joy whenever they saw him because he played with them, he taught them to fly kites and shoot marbles and told them long stories. The only problem with Rip was that he was very lazy. He didn’t work on his own farm and just idled away his time. His fences were falling to pieces. His cow was going astray. Weeds grew on his farm. Rip’s constant companion was his dog, named Wolf. To avoid work, he would walk away into the forest with his dog.

A.Fill in the blanks with the correct words.
(i) At the foothills of _ mountains, was a little .
_____
was lazy.
Rip Van Winkle was a __ neighbour.

B.Choose the correct option.
(i) Rip’s _ was going astray.
a) dog
b) cat
c) cow

(ii) Everyone in the village _ Rip.
a) hated
b) liked
c) disliked

C.Write True or False.
(i) Rip was very active.
(ii) To avoid work, Rip would walk away in the forest with his dog.

D.Answer the questions in one or two sentences.
(i) What was the problem with Rip?
(ii) Why did the children shout with joy whenever they saw Rip?
(iii) Who was Rip’s constant companion?

Suggested answer for above questions:

A. Fill in the blanks with the correct words:
(i) Kaatskill, village
(ii) Rip Van Winkle
(iii) kind

B. Choose the correct option:
(i)cow
(ii) liked Rip

C. Write True or False:
(i) False
(ii) true

D. Answer the questions in one or two sentences:
(i) …….he was very lazy/ did not work in his own farm/ idled away his time.
(ii) because he played with them, taught them to fly kites and shoot marbles and told them long stories. (any two)
(iii)……. his dog named wolf

  1. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

King Akbar regularly took walks to find out how the people in his kingdom were doing. He asked his minister to always carry some gold coins to give to the needy on his way. (para1)
One day, as he was walking, he saw an old man digging holes and planting mango saplings. Akbar stopped and asked the old man why he was planting so many saplings when he would not be alive to eat the fruits of the trees. The old man smiled and said, ‘I do not do this for myself .There would be others who would gain from the trees. These trees will give fruits and shelter to those in need. They will also help bring rain and people will never die of famine.’ (para2)
The king was very happy to see that a man could think about others so selflessly. He asked his minister to give the old man a bag of gold. The man thanked the king and said, ‘I have got a reward even before the trees have produced fruits.’ Akbar was all the more pleased by his statement and gave him another bag of gold coins. The old man said, ‘While the trees would bear fruits only once a year, I have been rewarded twice already. He thanked the king and left with a smile on his face. (para3)

On the basis of your reading of the passage choose the correct options:
a) Akbar asked his minister to always carry some _____________________

i) gold coins
ii) bronze coins
iii) gold rings
iv) gold biscuits

b) As he was walking he saw an old man digging holes and planting ______.
i) apple saplings
ii) mango saplings
iii) cutting trees
iv) chopping trees

c) The king was very happy to see that a man could think about others so __.
i) angrily
ii) selfishly
iii) selflessly
iv) None of these

d) Akbar reward the old man with _________________________________
i) kind words
ii) a bag of gold coins
iii) a bag of silver coins
iv) gold ring

Complete the following:
e) According to the old man he was planting saplings because __________

Do as instructed:
f) Find a word from the passage which means same as ‘baby plant’________ (para2)
g) Find the opposite of the word selfishly_________________________________
(para3)

State whether the following statements are true or false:
h) Akbar went for a walk to find out more about the people in his kingdom.
i) The old man was planting the saplings to help the other people.

Suggested answer for above questions:

I a) i gold coins
b) ii mango saplings
c) iii selflessly
d) ii a bag of gold coins
e) There would be others who would gain from the trees. These trees will give fruits and shelter to those in need. They will also help bring rain and people will never die of famine.’(any two points )
f) Sapling
g) Selflessly
h)True
i) True

10. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Pandas first appeared about 3 million years ago. Pandas are beautiful black and white animals. Nowadays they are found only in six Chinese forests in Gansu, Sichuan, and Shaanxi provinces. They live in hilly areas at 5000 to 10000 feet. Presently, pandas are considered to be the most endangered bears in the world.

Pandas are different from other bears. They are mostly vegetarian. Their favourite food is bamboo which does not have much nutritional value. Just 1% of their diet includes other plants and meat such as small rodents.

Pandas make excellent climbers. Female pandas also like to climb trees. Panda cubs start climbing trees when they are only six months old. Pandas can also swim well. They can talk with other pandas through some calls that they make with the help of their mouths.

Pandas are well-known all over the world. They have a special importance for World Wide Fund for Nature. Since 1961, they have been the symbol of WWF because they are endangered species and are loved by people across the world.

A) Choose the answers from the options given below
1) The pandas are _____ in colour.
i) black
ii) white
iii) black and white
iv) brown and black

2) Pandas were first seen on earth____________________________ .
i) 300 years ago
ii) 3000 years ago
iii) 400 years ago
iv) 3 million years ago

3) Pandas are ______________ species.
i) endangered ii) extinct iii) vulnerable iv) excellent
4) Pandas live in __ .
i) Dense forest ii) hilly areas iii) desert iv ) rain forest

B) Fill in the blanks:
a) Pandas make _ climbers.
b) Pandas cubs start climbing trees when they are only _____
C) Write whether the following are True or False
a) Pandas love to eat meat.
b) Pandas have a special importance for World Wide Fund for Nature.
c) Nowadays they are found in seven Chinese forests.
d) They are loved by people all over the world. __

Suggested answer for above questions:

A) Choose, the answers from the options given below
a) iii) black and white
b) iv) 3 million years ago
c) i) endangered
d) ii) hilly areas

B) Fill in the blanks:
a) Excellent
c) six months

C) Write whether the following statements are True or False
a) False
b) True
c)False
d) True

11. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

There was a time, not long ago, when most people thought that the blind could never read. People thought that the only way to read was to look at words with one’s eyes. Louis Braille did not think so. Blind from the age of three, Louis longed to read. He was sent to a special school for the blind in Paris. This school had special books for the blind people to read. These books had large letters that were raised up off the pages. Since the letters were big, the books were large and bulky. They were also very costly. Louis wanted to feel the words on a page quickly and read like people who could see. He soon found a way to do so. One day, he heard that the French army used an alphabet code. The code was to help soldiers read in the dark. It was made up of small dots and dashes. The symbols were also raised up off the papers. The soldiers read by running their fingers over them in the dark.

But even this code needed a lot of space. Louis Braille improved upon this code. He created an alphabet code made of only six dots. The position of the dots stood for the different letters of the alphabet. He punched out sentences which he could read very quickly. Today, we call this special code the Braille Code.

A) Choose the correct alternative to complete the given statements
1) The school had special __ for the blind people to read.

a) magazines
b) books
c) newspapers
d) computers

2) The position of the __ stood for the different letters of the
alphabets.

a) dots
b) dashes
c) lines
d) circles

3) Louis Braille was blind from the age of __.
a) one
b) two
c) three
d) four

B) Complete the given following sentences.
1) Louis was sent to a special school_________________________________ .
2) The school had books that had large letters ______________
3) The soldiers read by running ____________

C) Answer the following question:
1) How did Louis improve upon the code that was used for the blind?

Suggested answer for above questions:

  1. A) 1. b) books
    1. a) Dots
    2. c) three

B) Complete the given following sentences.

  1. The soldiers read by running their fingers over them in the dark.
  2. The school had books that had large letters and the books were large and
    bulky
  3. The soldiers read by running their fingers over them in the dark.

C) Answer the following question:
Ans: Louis created an alphabet code … six dots – position – punched out
sentences which he could read very quickly. …Today, we call this special code the Braille Code.

12. Read the passage carefully and answer the questions that follow :

The disturbing news reached the ruler of Jodhpur State, and he immediately stopped the massacre. By now the entire Bisnoi community was up in arms. They met the Maharaja and told him that since they were not allowed to pursue their faith and religion, they would rather leave the state. The Maharaja was quick to realize the seriousness of the situation. He apologized for the horrible mistake committed by his officer and issued a royal decree, engraved on a copper plate, prohibiting the cutting of trees in any Bisnoi village in Jodhpur State. Hunting of all wild animals was also prohibited.

Who are Bisnois? This is a sect that was founded in 1542 by Janmewarji. He formulated twenty nine principles for the protection of herbivores and trees. That is how the community got its name Bisnoi, as ‘bis’ is twenty and ‘noi’ is nine. For centuries, the Bisnois have remained the traditional protectors of Khejri trees and black buck.

Choose the correct answer:

i) As soon as the disturbing news reached the ruler of Jodhpur, he __
a) suppressed the Bisnoi community
b) realized his mistake
c) stopped the massacre
d) repented his decision

ii)The members of the Bisnoi community said that they would________________
a) leave the state
b) give up their faith
c) rise in revolt
d) go on fast

iii) Who founded the Bisnoi sect?
iv) How did the Bisnoi community get its name?
v) What was written in the royal decree issued by the Maharaja?
vi) Find the words from the passage which mean the same as:
a) imprinted
b) follow

Suggested answer for above questions:

i) c) stopped the massacre
ii)a) leave the state
iii) Bisnoi sect was founded in 1542 by Janmewarji.
iv) Janmewarji formulated twenty nine principles for the protection of herbivores and trees. That is how the community got its name Bisnoi, as ‘bis’ is twenty and ‘noi’ is nine.
v) Maharaja issued a royal decree, engraved on a copper plate, prohibiting the cutting of trees in any Bisnoi village in Jodhpur State. Hunting of all wild animals was also prohibited.
vi) Find the words from the passage which mean the same as:
a) engraved b) pursue

13. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Probably the most important of all man’s inventions after the invention of language itself was the invention of writing. Writing makes it possible for people to keep in touch with one another even if they are far away from one another, and for knowledge to be handed down the years. Libraries full of books are our great storehouses of knowledge. Without books, men’s knowledge is limited to such facts as they are able to keep their memories. Early societies had their own systems of writing. This was used in China, Persia, Mexico and Peru. Knots of coloured cords are made on sticks. When a knot was made, near the stick, this was the sign that what was being said was specially important. While reading a letter in knot writing, a person had to take into account how thick the cord was and what sort of a knot was made. A black cord was the sign of death; a white cord was used for peace or silver, a red cord for war, a yellow cord for gold and a green cord for grain.

i) _ was the most important invention after the invention of language.
a) reading
b) writing
c) speaking
d) listening

ii) _ full of books are our great storehouses.
a) courts
b) laboratories
c) libraries
d) offices

iii) How does writing help the people?
iv) What will happen if there are no books?
v) What do the different knots symbolize?

vi) Write the synonyms for the following words from the passage.
a) creation
b) string

Suggested answer for above questions:

i) writing(b)
ii) libraries (c)
iii) Writing makes it possible for people to keep in touch with one another even if they are far away from one another, and for knowledge to be handed down the years.
iv)Without books, men’s knowledge is limited to such facts as they are able to keep their memories.
v) A black cord was the sign of death; a white cord was used for peace or silver, a red cord for war, a yellow cord for gold and a green cord for grain.
vi) a) invention
b) cord

14. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

How often one hears children wishing they were grown up, and old people wishing they were young again. Each age has its pleasures and its pains, and the happiest person is the one who enjoys what each age gives him without wasting his time in useless regrets.

Childhood is the time when there are few responsibilities. If a child has good parents, he is fed, looked after and loved, whatever he may do. It is improbable that ever again in his life he will be given so much without having to do anything in return. In addition, life is always presenting new things to the child–things that have lost their interest for older people. A child finds pleasure playing in the rain, or in the snow. His first visit to the seaside is a marvelous adventure. But a child has his pains; he is not free to do as he wishes and as he thinks older people are; he is continuously being told not to do things or is being punished for what he has done. His life is therefore not perfectly happy.

Choose the correct answer:

i) _ is the time when there are few responsibilities.
a) adulthood
b) motherhood
c) parenthood
d) childhood

ii) A visit to the_________ is a marvelous adventure for a child.
a) seaside
b) bedside
c) poolside
d) riverside

iii) Who does the author think is the happiest person?
iv) What things does a child feel are bad in his life?
v) Write two things which you enjoy doing as a child.

vi) Write the words from the passage which mean the same as:
a) to feel sorry
b) wonderful

Suggested answer for above questions :

i) Childhood is the time when there are few responsibilities.
a) adulthood
b) motherhood
c) parenthood
d) childhood

ii) A visit to the seaside is a marvelous adventure for a child.
a) seaside
b) bedside
c) poolside
d) riverside

iii) Who does the author think is the happiest person?
Ans.The happiest person is the one who enjoys what each age gives him without wasting his time in useless regrets.

iv) What things does a child feel are bad in his life?
Ans. He is not free to do as he wishes and as he thinks older people are; he is continuously being told not to do things or is being punished for what he has done.

v) Write two things which you enjoy doing as a child.
Ans. Variety of answer

vi) Write the words from the passage which mean the same as:
a) to feel sorry – regret
b) wonderful- marvelous

15. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Neem is popularly known as the miracle-tree in India because of its great healing qualities. In fact, the Sanskrit name of Neem is ‘Arishtha’ meaning ‘the reliever of sickness’. Neem is a tall, evergreen tree with small, bright green leaves that are alternate and contain several leaflets. The tree blossoms in spring with small white flowers. It may grow up to a height of 100 feet. Its trunk is straight and its bark is hard, rough and scaly.

Neem is found throughout India but it is popular village tree. It can easily be grown in dry, stony, shallow, and clayey soils. It needs very little water but plenty of sunshine to grow well. It grows slowly during first year of planting. It can be propagated through seeds or cuttings. Young Neem trees cannot tolerate excessive cold. Neem is widely known for its medicinal value. Each part of the tree is used for making medicines and cosmetics. Neem leaves are used in the treatment of Chickenpox. Also, tea made from neem leaves is useful in reducing headache and fever. Neem flowers are used to cure intestinal problems. Neem bark acts as an analgesic and can cure high fevers. There are a lot of other uses of neem. People in villages use its twigs for brushing teeth. Neem bark contains tannin, which is used in tanning and dyeing. The bark also yields a fibre, which is used for weaving ropes.

Choose the correct answer:

i) Neem is known as a miracle-tree because:
a) It can grow up to 100 feet tall.
b) Its leaves remain green throughout the year.
c) It can cure several diseases.
d) It gives out more oxygen than other trees.

ii) The leaves of neem are:
a) light green, small and scaly.
b) bright green , alternate and large.
c) small, alternate and white
d) small, bright green with several leaflets.

iii) Neem bark contains tannin which is used for_________:
a) brushing
b) weaving ropes
c) dyeing
d) analgesic

iv) What kind of soil does neem tree require for growing?
v) How can neem be propagated?
vi) Write any two uses of neem.

vii) Which word in the passage means ‘to reproduce’?
a) blossom
b) extract
c) new born
d) propagate

Suggested answer for above questions :

a) Neem is known as a miracle-tree because:
iii) It can cure several diseases.

b) The leaves of neem are:
ii) bright green , alternate and small.

c) Neem bark contains tannin which is used for_________:
iii) dyeing

d) What kind of soil does neem tree require for growing?
Ans. Neem can easily be grown in dry, stony, shallow, and clayey soils.

e) How can neem be propogated ?
Ans. It can be propagated through seeds or cuttings.

f) Write any two uses of neem.
Ans. Cures several diseases , tea , to cure intestinal problems , dyeing

g) Which word in the passage means ‘to reproduce’?
iv) propagate

Unseen Passage for Class 5 in English | Latest unseen passage

Students can find different types of unseen passage for class 5 CBSE board exam preparation. In the end of every passage, we have also provided you with answers to every question of all passages.

So, first, solve the above-unseen passage for class 5 and compare your answer with their original answer in this way you can boost your performance.

if you take too much time in solving the passage take a clock to focus on how much time you are spending. By doing this, you can easily manage your time to solve the question of passage. You can also visit the unseen passage for class 5 in English.

Frequently Asked Questions-Unseen Passage for class 5(FAQ)

Q.1: How will I prepare myself to solve the unseen passage for class 5?


Answer: In the Exam, you will be given a small part of any story and you need to answer them to score good marks in your score. So firstly understand what question is being asked. Then, go to the passage and try to find the clue for your question. Read all the alternatives very carefully. Do not write the answer until you feel that you have selected the correct answer.

Q.2: What precaution should we take before writing the answer in the unseen passage for class 5 ?


Answer: Do not try to write the answer without reading the passage Read all the alternatives very carefully, don’t write the answer until you feel that you have selected the correct answer. Check your all the answers to avoid any mistake

Q.3: How do we score high marks in unseen passage for class 5?


Answer: Study the question before reading the passage. After that, read the passage and highlight the word which you find related to the question and a line before that word and one after that. With this strategy, you will be able to solve most questions and score higher marks in your exam.

Q.4: What is the difference between seen and unseen passage​ for class 5?


Answer: A Seen passage is a passage which you have already read and know what is in it.While in unseen passage,you are not familiar with the passage and don’t know what is in it.

Q.5 How do I manage time in unseen passage for class 5?


Answer: Take a clock and set the time in which you should just complete all questions.If you can’t complete the passage in that time.don’t worry, find that part in which you take a long time to solve the question. By doing this, you can easily manage your time to solve the question of passage