Unseen Passage

For Class 4 to Class 12

Class 10 Social Science Sample Paper

Please refer to Class 10 Social Science Sample Paper with solutions provided below. All class 10 Social Science sample papers have been provided below based on the latest CBSE pattern and examination guidelines issued for the current academic year. Students must practice a lot of CBSE Sample Papers for Class 10 Social Science as it will help them to clear all doubts. Practicing more guess papers for Standard 10 Social Science will help them to get more marks.

CBSE Sample Paper for Class 10 Social Science

Sample Paper for Class 10 Social Science Term 1
Class 10 Social Science Sample Paper Term 1 Set A
Class 10 Social Science Sample Paper Term 1 Set B
Class 10 Social Science Sample Paper Term 1 Set C
Sample Paper for Class 10 Social Science Term 2
Class 10 Social Science Sample Paper Term 2 Set A
Class 10 Social Science Sample Paper Term 2 Set B
Class 10 Social Science Sample Paper Term 2 Set C
Class 10 Social Science Sample Paper Term 2 Set D
Class 10 Social Science Sample Paper Term 2 Set E
Class 10 Social Science Sample Paper Term 2 Set F

Class 10 Social Science Sample Paper Term 1 Set A

SECTION – A

Question 1. Which one of the following was NOT the result of the Treaty of Vienna 1815 ?
(a) The Kingdom of the Netherlands was set-up in the north.
(b) Austria was given control of Northern Italy.
(c) Prussia was given important new territories on its western frontiers.
(d) Russia was given German confederation of 39 states.
Answer : (d) Russia was given German confederation of 39 states.

Question 2. Define the terms ‘indentured labourer’.
Answer : Indentured labour was a system of bonded labour that was instituted following the abolition of slavery.

Question 3. Identify the correct option of power sharing on the basis of different levels of government.
(a) Among different pressure groups.
(b) Among different social groups.
(c) Legislature, executive and Judiciary.
(d) Union government, state government and local bodies.
Answer : (d) Union government, state government and local bodies.

Question 4. Suggest any one way to change ‘family laws’ of all religions.
Answer : Strict enforcement of dowry prohibition act

Question 5. Match Column A with Column B and choose the correct option given below :

Class 10 Social Science Sample Paper Term 1

Answer : Correctly matched pairs:
(a) (iii)
(b) (i)
(c) (ii)
(d) (iv)

Question 6. Distinguish between ‘organised’ and ‘unorganised sector’.

OR

Explain the meaning of disguised unemployment.
Answer : The organised sector is a sector where the employment terms are fixed and regular, and the employees get assured work every day, whereas in the unorganised sector, the workers are paid on a daily basis and there is no job security or regular work.

OR

Disguised unemployment can be understood as hidden unemployment. Here, labour that is employed in a job is not actually utilised for the production of goods and services. Hence, people look visibly employed but are unemployed or underemployed in reality.

Question 7. Study the table and answer the question that follow :

Class 10 Social Science Sample Paper Term 1

Which State has the highest literacy rate?
Answer : Kerala has the highest literary rate.

Question 8. Suggest any one measure for the development of any activity of the ‘secondary sector’.
Answer : Secondary sector activities like manufacturing can be developed through the provision of easy credit and capital to builders, industrialists or through the adoption of new and advance technology, etc.

Question 9. Name the first major sea port developed soon after Independence on the western coast.

OR

Name a major inland riverine sea port of India.
Answer : Kandla Port

OR

Kolkata Port

Question 10. In which of the following states is Khetri Copper Mines located ?
(a) Rajasthan
(b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab
Answer : (a) Rajasthan

Question 11. Define the term ‘tariff’.

OR

What is a ‘fly shuttl’?
Answer : A tariff is a tax imposed by one country on the goods and services imported from another country.

OR

The flying shuttle was one of the key developments in the industrialization of weaving during the early Industrial Revolution.

Question 12. Which country printed the Buddhist Diamond Sutra in 868 A.D. ?
Answer : China

Question 13. Which two languages among the following are prominently spoken by Belgium nationals ?
(a) French and English
(b) Dutch and French
(c) Russian and Dutch
(d) Russian and French
Answer : (d) Russian and French

Question 14. Explain the meaning of horizontal distribution of power.
Answer : Horizontal distribution of power arrangement is a distribution of power and responsibilities amount different organs of the government placed at the same level. For example, power sharing among the legislature, executive and judiciary. is Horizontal distribution of power.

Question 15. Fill in the blank :
_________ is well known for effective use of wind energy in Rajasthan.
Answer : Jaisalmer

Question 16. Choose correct option from Column A and Column B.

Class 10 Social Science Sample Paper Term 1

Answer : ———-

Question 17. Fill in the blanks of the following table with suitable information.
Type of resources : On the basis of ownership

Class 10 Social Science Sample Paper Term 1

Answer : (A) Community-owned resources
(B) Individual resources

Question 18. “Print culture created the conditions within which the French Revolution occurred.” Which one of the following option supports this statement ?
(a) Print popularised the ideas of the enlightened thinkers.
(b) Print provided a critical commentary on modernity and despotism.
(c) Print created a new culture of dialogue and debate of clergies.
(d) Print culture spread the views of the nobility only.
Answer : (a) Print popularised the ideas of the enlightened thinkers.

Question 19. Why were the Bibliotheque Bleue popular in France ? Choose the correct option from the following :
(a) They were cheap and small books.
(b) They were promoted by the state.
(c) They were voluminous and colourful.
(d) They were printed on good quality of paper.
Answer : (a) They were cheap and small books.

Question 20. Fill in the blanks :
The printing press first came to Goa with ___________ missionaries.

OR

Catholic priests printed the first ___________ book in 1579 in Cochin.
Answer : Portuguese missionaries

OR

Tamil book

SECTION – B

Question 21. Describe any three major problems faced by the jute industry in India.

OR

Describe any three factors affecting the location of an industry in a region.
Answer : Problems faced by the jute industry in India are as follows:
1. Industries in West Bengal face huge shortage of raw material since most Jute fields were lost to Bangladesh after partition.
2. Indian Jute Products are not diversified. Only limited products are available which dampens their demand further.
3. Stiff competition from artificial synthetic alternative available in foreign countries has led to a major loss of market for Jute products. Industries in Bangladesh who have a regular and rich supply of raw jute have further spoiled its demand in domestic markets as well.
4. Indian jute industry uses old technology for production which increases the cost of production, thereby making it expensive.
5. Low power supply and load shedding is another problem faced by industries.

OR

Factors affecting the location of an industry are:
(1) Availability of raw materials: The factory needs to be close to the location of raw material for quicker production.
(2) Uninterrupted supply of water Water is required for various industrial processes. Industries need to be closer to places where water is abundantly available.
(3) Conducive climate: Climate plays a significant role in establishment of industries. Harsh climate is not very suitable for the same.

Question 22. “Workers in the organised sector enjoy security of employment.” Evaluate the statement.

OR

“All the services of the ‘service sector’ are not growing equally well.” Evaluate the statement.
Answer : Enterprises of the organised sector are registered under the government and have to follow its rules and regulations given in various acts such as the Factories Act, Minimum Wages Act, Payment of Gratuity Act, Shops and Establishments Act, etc. The workers employed in the organised sector enjoy job security.
(1) Employers in the organised sector cannot remove their employees without proper notice.
(2) The employees have to work only for fixed hours and are paid for extra work or overtime.
(3) They get special benefits like paid leave, provident fund, and gratuity by their employers as well.

OR

The service sector in India employs different kinds of people. There are a limited number of services that employ highly skilled and educated workers, while the rest employ a large number of people like shopkeepers, office b oys, m aids, drivers, mechanics, waiters, deliverymen, etc. These people do not earn a lot of money and alternative job opportunities are slim for them. They are semi-skilled and at most times, they do not enjoy all the privileges that other workers of this sector avail.
They are unable to grow as much as other servicemen. Their jobs do not offer them a lot of career growth.

Question 23. Explain any three effects of scraping Corn Laws in Britain.
OR
Explain any three reasons for the domination of silk and cotton goods of India in the international market, before the age of machine industries.
Answer : ——————–

Question 24. “The Indian postal network is the largest in the world.” Support the statement with examples.
Answer : (1) The Indian postal network is the largest in the world. It handles parcels as well as personal written communications.
(2) Cards and envelopes are considered first class mail and are airlifted between stationscovering both land and air.
(3) It also transports second class mail including book packets, registered newspapers and periodicals, carried by surface mail, covering land and water transport.
(4) Transporting channels are called Rajdhani Channel, Metro Channel, Green Channel, Business Channel, Bulk Mail Channel and Periodical Channel. They employ a large number of employees.

Question 25. Describe any three problems of communalism in Indian politics.
Answer : 1. The routinity beliefs involves religious prejudges,stereotypes of religious communities and beliefs in superiority of one’s religion over other religion.
2. A communal minds often leads to a quest for political dominance of one’s own religious communities.
3. Sometimes communism takes it’s most ugly form of communal violence, riots, and massacre.

Question 26. Describe any three characteristics of the ‘Union List’ mentioned in the Indian Constitution.
Answer : (1) The Union List includes the most important subjects of national importance such as defense of the country, foreign affairs, banking, communications and currency.
(2) The Union government alone can make laws relating to the subjects mentioned in this list.
(3) State Governments are not allowed or encouraged to make laws on these subjects because they are crucial to the country as a whole. A uniform law to manage these is most essentially required for better administration of the country.

Question 27. Suggest any three ways to improve education in India.
Answer : Ways to improve education in India:
(1) The government should open more schools and provide affordable facilities, so that all children have equal opportunities to study.
(2) Steps should be taken to improve education for females.
(3) Equal opportunity should be provided to all children for higher education without any discrimination based on grounds of caste, sex and race.

Question 28. Read the source given below and answer the questions that follows:

Why Non-cooperation ?
In his famous book Hind Swaraj (1909). Mahatma Gandhi declared that the British rule was established in India with the cooperation of Indians, and had survived only because of this cooperation. If Indians refused to cooperate, the British rule in India would collapse within a year, and Swaraj would come.
How could non-cooperation become a movement? Gandhi proposed that the movement should unfold in stages. It should begin with the surrender of titles that the government awarded, and a boycott of civil services, army, police, courts and legislative councils, schools, and foreign goods. Then, in case the government used repression, a full civil disobedience campaign would be launched. Through the summer of 1920. Gandhi and Shaukat Ali toured extensively, mobilising popular support for the movement.

(i) What was the weapon of used by Gandhi to fight against the British Empire in India?
Answer : The Non cooperation movement was the weapon of Mahatma Gandhi in his fight against the British Empire in India.

(ii) How did the British survive in India?
Answer : The British could only survive in India because of the cooperation of Indians. Indians didn’t muster up the courage or unity to stand against British rule.

(iii) Explain Gandhi’s idea for making non-cooperation a movement.
Answer : Gandhi realised that the only way to attain Independence was if Indians refused to cooperate with them. The British would not be able to rule Indians if they were not complying with their discriminatory and unjust laws. Boycott of civil services, army, police, courts and legislative councils, boycott of schools and foreign goods, surrendering of titles were thus the main ideas and programs associated with Non cooperation movement.

SECTION – C

Question 29. Explain the role of Otto Von Bismarck in the Unification of Germany.

OR

Explain the role of Giuseppe Mazzini in the Unification of Italy.
Answer : Otto von Bismarck was the architect of the process of The Unification of Germany which he carried out with the help of the Prussian Army and a bit of diplomay.
(1) He led the movement and also won three wars over seven years with Austria, Denmark and France.
(2) These wars ended in Prussian victory and completed the process of the Unification of Germany.
(3) He was one of the chief ministers who proclaimed William I the Prussian king of Unified Germany.
(4) The currency, banking and legal system of a unified Prussia were all modernised.

OR

An Italian revolutionary, Giuseppe Mazzini, believed that God had intended nations to be the natural units of mankind. So Italy could not continue to be a patchwork of small states and kingdoms.
During the 1830s, Giuseppe Mazzini had sought to put together a coherent program for a unitary Italian Republic.
He established a secret society called Young Italy and tried to bring about a revolutionary uprising but failed. However, he laid the foundation of Italy’s revolutionary movement of unification.
After the failure of the revolutionary uprising both in 1831 and 1843, the responsibility of the unification of Italy fell on Sardinia- Piedmont ruled by King Victor Emmanuel II through war. In 1861, Victor Emmanuel II was proclaimed king of United Italy.

Question 30. Explain the effects of globalisation on Indian agriculture.
Answer : Effects of globalisation on agriculture are as follows:
(1) Globalisation has helped Indian agriculture by launching new alternative technologies and improved its production with the use of new tools, fertilizers, HYV seeds, etc.
(2) Due to globalisation, Indian farmers are able to export spices, cotton and other food items to various countries in the world. Globalisation has helped farmers expand their market and business by interlinking various countries and their markets.
(3) However, globalisation has not benefitted marginal and small farmers as compared to big farmers. For small farmers, competition has increased. They are unable to buy the latest equipment and seeds which leads them towards loss.
(4) Globalisation has helped earn more foreign exchange through trade of agricultural products.
(5) It is alleged that it has caused land degradation as farmers are using more fertilizers and pesticides to produce more to export more and earn profit.

Question 31. Describe any five features of the Indian National Congress Party.
Answer : Features of the Indian National Congress –
(1) The Indian National Congress is one of the oldest parties of the world.
(2) It was founded in 1885 and gave birth to multiple freedom fighters and political leaders under its aegis.
(3) This party has played a dominant role in Indian politics at national and state levels for more than a century now.
(4) Indian National Congress played a very important role in the freedom struggle of India. Multiple leaders who were our most prominent freedom fighters like Pt. Nehru, Sardar Patel, Maulana Azad were all members of this party. It created political awareness and laid the foundation of a free India in the absence of any other pan-India political party.
(5) Under the leadership of Pt. Jawahar lal Nehru, the party sought to build a modern secular and democratic republic of India.

Question 32. Read the following sources and answer the questions that follow :

Source A – Accountable, responsive and legitimate government
In a democracy, we are most concerned with ensuring that people will have the right to choose their rulers and people will have control over the rulers. Whenever possible and necessary, citizens should be able to participate in decision making that affects them all. Therefore, the most basic outcome of democracy should be that it produces a government that is accountable to the citizens, and responsive to the if needs and expectations.

Source B – Economic growth and development
The difference in the rates of economic development between less developed countries with dictatorships and democracies is negligible. Overall, we cannot say that democracy is a guarantee of economic development. However, we can expect democracy to not lag behind dictatorships in this respect.

Source C – Dignity and freedom of the citizens
Democracy in India has strengthened the claims of the disadvantaged and discriminated castes for equal status and equal opportunity. There are instances still of caste-based inequalities and atrocities, but these lack moral and legal foundations. Perhaps it is the recognition that makes ordinary citizens value their democratic rights.

Source A – Accountable, responsive and legitimate government
(i) How does a democratic government develop mechanism for its citizens to be a part of political decision making?
Answer : A democratic government develops mechanisms by ensuring that people have the right to choose their rulers and have control over them and that they are able to participate in decision making through their representatives.

Source B – Economic growth and development
(ii) To what extent can we say that democracy works for economic development ? Elucidate your answer in two points. 
Answer : Democracy tries to promote economic growth by working for the welfare of the disadvantaged classes. Democracy tries to remove poverty and economic inequalities between classes.

Source C – Dignity and freedom of the citizens
(iii) To what extent does democracy promote dignity and freedom of individual? Elucidate with an example.
Answer : Democracy has strengthened the claims of disadvantaged and discriminated castes and minorities by providing them equal status and equal opportunities of life, freedom, justice and employment. Example – Untouchability has been abolished by law. Democracy also ensures empowerment of women by encouraging equality of opportunity, equal participation etc.

Question 33. “The Reserve Bank of India supervises the functioning of formal sources of loans.” Support the statement with examples.

OR

“Self-help groups help borrowers to overcome the problem of lack of collateral security.” Support the statement with examples.
Answer : The Reserve Bank of India (RBI) supervises the functioning of formal sources of loan like banks and cooperatives.
(1) The RBI monitors the cash balance of banks regularly through various reports submitted by them.
(2) RBI ensures that banks give loans not just to a profit-making business and traders but also to small cultivators, small-scale
industries and farmers.
(3) Periodically, banks have to submit information to RBI on how much they are lending to whom and at what interest rate. A part of their lending capacity is kept aside by the regulations of RBI to be lent to disadvantaged classes and communities.
(4) RBI supervises whether banks maintain minimum cash balance out of the deposits they receive from the public.
(5) RBI also regulates their interest rates through the regulations and recommendations which it announces periodically.

OR

Self-help groups are small groups created by people from rural areas, where they meet and pool their savings together. These groups make them financially independent and save them from falling into debt traps after borrowing from informal sources of credit.
(1) Members can take small loans from the group to meet their needs without submitting any collateral. Thus, they help borrowers overcome the problem of lack of collaterals.
(2) The group charges very less rate of interest on the loan and loans are easily available. It proves to be a more beneficial alternative to informal sources of credit.
(3) After few years, if the group has been regular in saving, it becomes eligible for availing loan from a bank.
(4) Loan is given in the name of group which creates employment opportunities for its members.
(5) Small loans are provided to its members for working capital needs, purchasing seeds, fertilizers, raw material, sewing machines etc.

Question 34. Analyse the role of multi-national corporations (MNCs) in interlinking production across countries.
Answer : (1) MNCs are companies that work and are based in multiple countries. Companies interlink various countries and markets through their operations.
(3) MNCs set up offce and factories for production in a region where they can get cheap labour and other resources to get more profit. Through this, they create employment and connected markets in developing countries.
(3) MNCs also help producers and indigenous craftsmen, farmers and businessmen to reach out to foreign markets in developed countries and other developing countries. They expand their business through this trade.
(4) MNCs bring with them latest technology and advanced equipment and link multiple countries through the same. Information is exchanged along with ideas.
(5) Large MNCs in developed countries place orders for production with small producers in developing countries for garments, foot wear, sports items, etc., thus controlling production with uniform standards.
(6) MNCs provide money to local companies to buy new machines and develop infrastructure and help boost trade across nations.

SECTION – D

Question 35. (a) Two features A and B are marked on the given political outline map of India. Identify these features with the help of the following informations and write their correct names on the lines marked near them.
(A) The place where the Jallianwalla Bagh massacre took place.
(B) The place where Mahatma Gandhi organised ‘Satyagraha’ in favour of cotton mill workers.
Answer : (A) Amritsar − The place where Jallianwala Bagh incident took place.
(B) Champaran − The place of indigo planters’ movement.

(b) Locate and label any four of the following with appropriate symbols on the same given political outline map of India.
(i) Tehri – Dam
(ii) Indore – Cotton Textile Industrial Centre
(iii) Vijaynagar – Iron and Steel Plant
(iv) Noida – Software Technology Park
(v) Chennai – Major Sea Port
(vi) Tarapur – Nuclear Power Plant
Answer : 

Class 10 Social Science Sample Paper Term 1
Class 10 Social Science Sample Paper

Related Posts

error: Content is protected !!